LEDOVÉ VÍNO
19.12.2022
Včera v brzkých ranních hodinách u nás proběhl sběr ledového vína.
Naše Pálava si na vinici pobyla trochu déle a vyčkávala na tu správnou teplotu.
Hrozny, ze kterých se vyrábí ledové víno musí projít mrazem, který dosáhne – 7 °C.
Péče i samotný sběr bývá náročný právě proto, že probíhá v mrazech a hrozny jsou vystaveny rizikům, jako jsou různé choroby, plísně a živočichové.
Jakmile se blíží první mrazy, vinař musí denně kontrolovat teplotu a vyčkávat na danou hranici mínusových stupňů. Tak jak se hrozny musí dostat z vinice pod hraniční teplotou, tak se stejně tak rychle musí zpracovat, aby nedošlo k rozmrznutí bobulí.
Proč? Protože tyto zmrzlé hrozny jsou specifické právě tím, že voda v bobulích je sražena na ledové krystaly a jediné co zůstává nezmražené je samotná šťáva, která tou dobou již dosahuje vysokých hodnot cukernatosti. Neprodleně proto musí začít proces lisování, při kterém se vylisuje pouze mošt a krystalky s vodou zůstávají v lisu.